Waar begint goed geluid? Waar houdt het op? Deze vragen blijven in onze oren rondzingen. De waarheid is dat verschillende factoren een grote invloed hebben op de geluidskwaliteit van audiosystemen, en een daarvan is de stroomvoorziening. Deze is onderhevig aan schommelingen die variëren afhankelijk van de locatie van uw huis (in een stad of op het platteland). Als we de zaken puur vanuit een natuurkundig perspectief bekijken, is de muziek die een luidspreker produceert uiteindelijk niets meer dan huishoudelijke stroom die wordt omgezet in geluid. Deze bewering klinkt bijna te banaal vergeleken met het hifi-jargon waaraan we allemaal gewend zijn. Helaas negeren we maar al te vaak waar het geluid daadwerkelijk vandaan komt en het belang van een stabiele stroomvoorziening. Een “schone” stroom is de grondstof voor goed geluid, en ons AC-4500 Power Station zorgt ervoor dat u dit krijgt.
Het AC-4500 Power Station is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen – van een basismodel met één filter voor alle zes stopcontacten tot een topmodel dat is uitgerust met zes afzonderlijke filters, één voor elk stopcontact. De modellen verschillen niet alleen in het aantal filters waarmee ze zijn uitgerust, maar ook in de combinatie van filtertypen – type I (voor analoge apparaten) en type II (voor digitale apparaten). Het AC-4500 Power Station is volledig in eigen huis ontwikkeld en elk apparaat wordt in onze eigen fabriek geproduceerd. Vervolgens worden de apparaten grondig getest en de resultaten worden gedocumenteerd. Omdat veiligheid bij dit type apparaat voorop staat, hebben we een geaccrediteerd laboratorium ingeschakeld om de CE/CB-conformiteit te verifiëren. De gevoelige technologie van het Power Station wordt beschermd door een robuuste metalen behuizing van 2 mm dik gegalvaniseerd plaatstaal. Het heeft een elegant frontpaneel van geborsteld aluminium. De binnenkant van de behuizing is zo ontworpen dat de stopcontactgroepen van elkaar zijn afgeschermd en interferentie van de aangesloten apparaten zich niet kan verspreiden.
We hebben elektriciteit nodig om onze hifi-installatie te laten werken via het stopcontact in de woonkamer. Deze energie wordt opgewekt in energiecentrales (bijvoorbeeld kolen-, waterkracht- of windenergiecentrales) en via het elektriciteitsnet aan de verbruikers geleverd. Dergelijke hoeveelheden energie kunnen alleen via kabels worden getransporteerd via hoogspanningslijnen (bovengrondse lijnen) en/of ondergrondse kabels. Om de lijnverliezen in het net te minimaliseren, wordt energie op verschillende spanningsniveaus gedistribueerd. Hoe hoger de overgedragen spanningswaarde, hoe lager de verliezen en hoe kleiner de benodigde doorsnede van de transmissielijnen. De energiecentrale drijft de stroom door het transmissienet op een maximale spanning (1) tot 380 kV. Transformatoren in de verdeelstations worden gebruikt om de verschillende spanningsniveaus omlaag te transformeren. Van hieruit wordt de elektriciteit gedistribueerd naar steden en dorpen op hoog- (2), midden- (3) en laagspanning (4) totdat de 230 V de eindverbruiker bereikt en kan worden gebruikt voor de hifi-installatie.
Rastervervormingen
Talloze belastingen, met name digitale belastingen, schakelende voedingen, autolaadstations, PV-systemen, enz., genereren sterke vervormingen op het elektriciteitsnet. En niet alleen in stedelijke centra, waar de trend stijgt. Deze vervormingen vormen een ernstig probleem voor hifi-componenten en de geïntegreerde voedingen en schakelingen kunnen slechts een deel van deze interferentie compenseren. De rest beïnvloedt het audiosignaal en bedekt het geluid van de hifi-keten als een sluier. Bijna niemand exploiteert een eigen energiecentrale. De meeste high-end liefhebbers zijn gedwongen om aan te sluiten op het zwaar belaste lichtnet en, zoals hierboven beschreven, begint het geluid bij het stopcontact of, in het beste geval, bij de meterkast. Maar zelfs hier is er interferentie van alle verbruikers in uw eigen huis en de buurt op het elektriciteitsnet. Fenomenen zoals het flikkerende licht bij het inschakelen van de föhn, of de krakende geluiden in de luidsprekers bij het starten van de koelkastcompressor of het inschakelen van een TL-lamp, illustreren deze effecten.


Soorten interferentie
In de elektrotechniek wordt onderscheid gemaakt tussen geleide en veldgebonden interferentie. Geleide interferentie, ook wel push-pull interferentie genoemd, wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het in- en uitschakelen van apparaten, door dynamische of gepulste belastingen en stroombronnen. Deze interferentie wordt gesuperponeerd op het nuttige signaal, verspreidt zich via de verbindingskabels en bereikt direct de hifi-componenten. Veldgebonden interferentie, ook wel common mode interferentie genoemd, wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door mobiele telefoonnetwerken, WLAN-netwerken en Bluetooth-apparaten. Deze verspreidt zich door de lucht als elektromagnetische golven. Elk apparaat en elke kabel gedraagt zich in deze omgeving als een antenne en genereert een spanningspotentiaal afhankelijk van de veldsterkte. De veldsterkte en het resulterende potentiaal zijn onder andere afhankelijk van de geometrie van het component en de afstand tot de storingsbron. Hierdoor bouwt elke component van een hifi-keten een ander stoorpotentiaal op. Dit resulteert in egalisatiestromen via de verbindingskabels, die op hun beurt het nuttige signaal superponeren.



Aangepaste filterconcepten
Ferrietkernen vormen de eerste verdedigingslinie tegen de hierboven beschreven interferentie. Ze onderdrukken hoogfrequente interferentie door hun inductieversterkende effect. Daarom is de Power Station AC-4500 uitgerust met krachtige ferrietkernen die direct achter de sockets zijn geplaatst.
Op maat gemaakte filtercircuits zijn een andere manier om ongewenste interferentie te minimaliseren, maar het is cruciaal dat het filtertype geschikt is voor de toepassing waarvoor het nodig is. Talloze tests en metingen met verschillende circuitconfiguraties hebben aangetoond dat digitale en analoge apparaten verschillende filterontwerpen vereisen. Daarom is de Referenz Power Station AC-4500 uitgerust met twee verschillende filtertypen, afhankelijk van de specifieke configuratie: type I voor analoge apparaten en type II voor digitale apparaten. Deze twee typen hebben een radicaal verschillend filterontwerp.
Type I is een seriefilternetwerk waarin spoelen de nuttige stroom geleiden en een hoge weerstand tegen interferentie bieden. Type II is echter een parallelfilternetwerk dat storende interferentiefrequenties naar aarde afleidt. Dit filternetwerk is bovendien zeer nauwkeurig afgestemd op de eisen van een audiosysteem.
De centrale kern
Veel huishoudelijke apparaten gebruiken slechts een halve golf van de netstroom. Hierdoor is de 50 Hz sinusgolfvorm asymmetrisch en verschijnen er gelijkspanningscomponenten (DC-offset). Dit leidt tot een “asymmetrische” voeding van de aangesloten hifi-componenten, wat leidt tot potentiële verzadiging van de interne transformatoren van het apparaat. Naast de vele nadelige geluidseffecten en een verminderde efficiëntie, resulteert dit er ook in dat de transformator een hinderlijk zoemend geluid produceert. De kern van elk Referenz Power Station AC-4500 is de krachtige DC-onderdrukking, die gelijkspanningscomponenten uit het net filtert. Dit zorgt ervoor dat de aangesloten apparaten worden voorzien van “symmetrische” stroom, waardoor de transformatoren worden beschermd tegen magnetische verzadiging.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.